Янко Янев, който рисува Красотата на България

Янко Янев - Портретна снимкаЯнко Янев е един от най-разпознаваемите български художници. Неговите творби греят от календари, картички, магнити, репродукции, керамика, сувенири. Оригиналите му красят домове, офис сгради, заведения и хотели по цял свят. От България през Швейцария, Германия, Англия, Франция, Холандия, Израел, Русия, Канада, САЩ и т.н.

Емоционалните картинни разкази на художника докосват дълбоко всяко кътче на душата на българина с най-известната му поредица “Красотата на България”. Тя представлява живопис от цялата страна. Къщи от Боженци, Родопите, Старо Стефаново, манастири, морето, полята с лавандула, планините и цветята.

“Рисувам като българин”
Така казва той и допълва, че четирите сезона, които имаме, богатата природа – всичко се отразява на темперамента и светоусещането ни.
Янко Янев е роден в Димитровград през 1963 г. В семейството му преди него няма други художници. Дори баба му пали печката с неговите рисунки. Родителите му обаче разпознават таланта му. Записват го на кръжоци, наемат и частен учител. Янко започва да печели награди и конкурси. Всички го познават, макар да е още дете. Завършва Художествената гимназия в Казанлък, а в последствие и Великотърновския университет, където специализира Графика.

Завършвайки университета, внезапно идва и сблъсъкът с реалността. Първо се налага да рисува на улицата. Много скоро обаче се осмелява да открие първата частна галерия в Пампорово. Разбира, че за да успее, е необходимо да съчетае изкуството с нещо друго. Нужен е бизнес.
„Моята лична рецепта мина през туризма. Започнах да рисувам малки картинки, по-леки сувенирни неща, после започнах да декорирам порцелан например. И така постепенно развих всичко до това, което имам днес“.

Към днешна дата Янко Янев е не само художник, но доказана и утвърдена търговска марка. Казва, че основната връзка между бизнеса и изкуството е във вложените усилия. Стои зад всяка стъпка в производствения процес на сувенирите, по които има негови картини. Единствено той рисува, но участва и в контрола на производството, организира разпространението и реализацията.

През лятото има собствен магазин в Стария Несебър, целогодишно сувенирите и репродукциите му се продават на всевъзможни места, свързани с туризма, из цялата страна – от старите улички в Трявна до подлеза между Президентството и Министерски съвет в центъра на София.

Запитан има ли любима тема, отговаря твърдо, че няма такава. Обича всичко – от абстрактни неща до съвсем конкретни пейзажи, почти репортажно. “Редувам така задачите, че те да ме провокират да се развивам и да се променям“. А главното правило, на което се подчинява, когато рисува, е да е винаги откровен. Да не рисува, ако не е в никакво настроение. Вярва, че работата му не е терапия и хората, които ще гледат картините му, трябва да се зареждат от тях позитивно. “Хората нямат нужда от нашите съмнения и разкаяния. Хората имат нужда от нещо, което да им помага, да ги хармонизира”.

За да добиете макар и бегла представа за това какъв е Янко Янев като човек, ще ви кажем само, че когато си почива, обича с чаша хубаво вино в ръка да се наслаждава на резултата от сътвореното, особено ако е добър. Обича да се смее. И да си прави фото-излети, търсейки красотата в природата.

Няма любим художник, нито кумири. Но се възхищава на много свои колеги. Доставя му наслада да чете книги, свързани със самопознанието. Дълго време чете Учителя Петър Дънов. Обича разнообразието и с удоволствие чете фантастика и магически реализъм. В музиката също няма любим стил или изпълнител, но се улавя, че най-често слуша джаз. Сред дисковете, които върти най-много са Ал Ди Меола и Пинк Флойд.
И още нещо важно за него. Янко Янев е убеден, че любовта е основният движещ принцип във вселената: “Аз без любов не бих правил всичко това. Какво друго може да ме накара?”

Още за Янко Янев можете да прочетете в онлайн списание Lifebites.bg